Kaip iš tiesų reikia valytis dantis ir tarpdančius? - Waterpik

Kaip taisyklingai valyti dantis?

Kaip valyti dantis

Kaip taisyklingai valyti dantis?

Tarsi nerašyta taisyklė ryto ir vakaro procedūrų sąraše yra dantų valymas – viena iš pačių svarbiausių higienos taisyklių. Kasdien valydami dantis mažiname jų gedimo, dantenų ligų riziką, užkertame kelią blogam burnos kvapui, o taip pat atsakingai rūpinamės savo sveikata, kadangi nemažai įvairiausių ligų yra susiję būtent su prasta dantų būkle. Tad dantų valymas ryte ir vakare yra labai svarbūs, norint burnos ertmėje palaikyti švarą.

 

Dantų priežiūrai namuose paprastai naudojame dantų šepetėlį bei dantų pastą, tarpdančių siūlą, burnos skalavimo skystį. Ir vis tik dažnai pasitaiko, jog pasirinkus net pačias kokybiškiausias priemones dantys vis vien savo išvaizda nedžiugina, vienas kitas ima gesti. Kodėl taip gali būti? Žinoma, vienas iš aspektų – genetiniai veiksniai, kurie dantų būklei turi nemažos įtakos. Tačiau labai dažnai dantų priežiūra neduoda norimo rezultato todėl, kad tai atliekama neteisingai. Esti tam tikros dantų valymo taisyklės, kurių paisant bus užtikrintas taisyklingas dantų valymas ir, tikėtina, kur kas geresnis rezultatas.

 

Tiesa, būtina paminėti ir tai, kad kai kurie skirdami daug dėmesio pačių dantų valymui kiek pamiršta tarpdančius, o juk tai – viena iš problemiškiausių vietų burnos ertmėje, nes čia kaupiasi maisto likučiai, galintys padaryti didelės žalos. Dantų tarpdančių valymas po valgio labai svarbus burnos higienos kontekste. Ir čia yra puiki alternatyva tarpdančių siūlui – dantų valymo irigatorius, modernus, šiuolaikiškas, saugus ir labai funkcionalus.

 

Dar dantų valymo sėkmė priklauso nuo to, kokia eiga procedūra atliekama. Ar kada susimąstėt, kad galbūt tokį visiškai įprastą procesą atliekate ne visai teisinga tvarka?

 

Dantų valymo priemonės

 

Kokios yra Jūsų pagrindinės dantų valymo priemonės? Tikriausiai nesuklysime pasakę, jog visi pirmiausia įvardytų dantų šepetėlį ir pastą. Naudodami šias priemones pašalinsite minkštąsias apnašas ir neleisite joms kauptis. Rinkdamiesi dantų šepetėlį prioritetą teikite minkštiems arba itin minkštiems – toks nedirgins dantenų, danties paviršiaus, o savo funkciją atliks puikiai. Neretai naudojant kietą šepetėlį ir intensyviau valantis dantis kraujuoja dantenos, o minkštas yra švelnesnis. Kai renkatės dantų pastą, atkreipkite dėmesį, kad jos sudėtyje būtų fluoro – geriausia, jei jo bus 1 000–1 500 ppm, o dantų pastoje vaikams 1–6 metų fluoro turėtų būti kiek mažiau – apie 500 ppm. Geras dantų šepetėlis ir kokybiška dantų pasta yra bazinės priemonės, kurias turime naudoti kasdien, imti į keliones, o svarbiausia – naudoti taisyklingai.

 

Be minėtų priemonių, labai svarbus ir tarpdančių siūlas. Tai bene vienintelė ir geriausia priemonė tarpams tarp dantų išvalyti, o tai tikrai probleminės zonos, mat jose kaupiasi maisto likučiai, apnašos, o kadangi tai sunkiai pasiekiamos vietos ir apnašos ne visada išvalomos, tai jos kietėja, kol virsta dantų akmenimis. Pastarieji grasina dantų gedimais bei dantenų ligomis.

 

Šiuolaikiška tarpdančių siūlo alternatyva kokybiškai dantų priežiūrai namuose – irigatorius. Šie dantų valymo aparatai veikia vandens srovės principu ir tobulai pasiekia net sunkiausiai pasiekiamas vietas, puikiai išvalo tarpus tarp dantų, apnašas ir leidžia labai paprastai džiaugtis švariais dantimis, burnos ertmės gaiva bei paprastu bei nedaug laiko užimančiu dantų valymu.

 

Jei yra poreikis, galima naudoti ir papildomas dantų valymo priemones, pavyzdžiui, skalavimo skysčius, tarpdančių šepetėlius, liežuvio šepetėlius ir kt.

 

Dantų valymas prieš ar po valgio?

 

Kalbant apie dantų valymą dažnai diskutuojama, kaip teisingiau – dantų valymas prieš ar po valgio. Kaskart pavalgius dantų valyti nėra būtina, tačiau papusryčiavus dantų valymas po valgio būtinas. Svarbu ir tai, kad rekomenduojama išsivalius dantis bent porą ar tris valandas negerti saldžių gėrimų ir neužkandžiauti. Dantų valymas ryte prieš valgį nerekomenduojamas todėl, kad visi nešvarumai pavalgius liks neišvalyti visai dienai. O ir valgyti išsivalius dantis kur kas maloniau, nes po nakties paprastai būna susikaupusių apnašų.
Vakare dantys valomi prieš einant miegoti.

 

Dantų valymo eiga

 

Norint turėti sveikus ir prižiūrėtus dantis, labai svarbu žinoti, kaip juo valyti. Galbūt daugeliui nuskambės keistai, kad yra tam tikra dantų valymo instrukcija, tačiau pasidomėti taisyklėmis verta. Galbūt net nežinote, kad jau daug laiko juos valote neteisingai.

 

Dantų valymo eiga (taip pat ir dantų valymas vaikams) startuoja nuo tinkamo dantų šepetėlio ir dantų pastos. Uždėjus pastos ant šepetėlio dantys valomi sukamaisiais arba šluojamaisiais judesiais, pradedant nuo dantenų ir kylant link dantų paviršiaus. Bet kuri instrukcija kaip valytis dantis nurodys, jog svarbu išvalyti visus dantų paviršius: priekinius, prie skruostų, ties liežuviu, kramtomuosius paviršius ir kt. Išvalę dantis čiupkite tarpdančių siūlą ir kruopščiai pašalinkite maisto likučius ir kitus nešvarumus iš tarpdančių. Tarpams tarp krūminių dantų galite naudoti tarpdančių šepetėlį. Išvalius burną gerai išskalaukite vandeniu. Jei reikia, naudokite burnos skalavimo skystį. Jei domina modernūs ir laiką taupantys dantų valymo būdai, Jums patiks burnos irigatorius. Su juo visą procesą galite padaryti kur kas lengvesnį ir greitesnį.

 

O kaip taisyklingai valyti dantis vaikams? Dar visai mažiukams švelniu skudurėliu ar specialiu šepetėliu, kuris maunamas ant piršto, masažuokite dantenas, o vėliau valykite ir išdygusius dantukus. Mažiems vaikams reikia rinktis tik vaikišką dantų pastą. Dantų valymas – vaikai procedūrą toli gražu ne visuomet mėgsta, tad prioritetą teikite spalvotiems, žaismingiems dantų šepetėliams, dailiais paveikslėliais margintoms dantų pastos pakuotėms. Tai vaikus vilioja.

 

Dar aktualus klausimas, kaip valyti dantis su breketais? Šiuo atveju dantų valymas ypač svarbus. Tai daryti reikia ne rečiau kaip du kartus per dieną, o geriausia – po kiekvieno valgio. Naudojama pasta su fluoru, horizontalūs judesiai aplink breketus, sukamaisiais ir šluojamaisiais judesiais valomi vidiniai ir kramtomieji paviršiai. Dantų valymas su breketais gali būti atliekamas įprastu arba vieno danties šepetėliu. Taip pat reikalingas tarpdančių šepetėlis valyti aplink kiekvieną breketą.

 

Rūpinkitės dantų būkle atsakingai!



          0
          Jūsū krepšelis tuščias!

          Panašu, kad į krepšelį dar neįdėjote jokių produktų.

          Naršyti produktus